Az új otthonunkban környezetbarát fűtést terveztünk

A mi az a hőszivattyús fűtés kérdés régóta foglalkoztatott már bennünket, azonban amíg nem vált aktuálissá a téma, addig csak olvasgattunk róla. Amikor viszont építkezni kezdtünk, akkor már igencsak beleástuk magunkat a témába. Szerencsénk volt, hogy rátaláltunk a rifeng-hoszivattyu.hu oldalra, ahol minden segítséget megkaptunk, amire csak szükségünk volt.

Mi az a hőszivattyús fűtés? – kérdezik még ma is sokan, mikor azzal büszkélkedünk, hogy környezetbarát módon és igen-igen olcsón fűtünk. Egyébként ha valaki kíváncsi arra, hogy nagyjából milyen költségekre számíthat, akkor is érdemes ellátogatnia a rifeng-hoszivattyu.hu oldalra, hisz itt egy 100, egy 150 és egy 200 négyzetméteres háznál mutatják be, hogy az egyes fűtési módozatokkal milyen költségekkel számolhatunk.

A hőszivattyú egyébként többféle módon működhet, a leggyakoribb hazánkban, én úgy tudom legalábbis, a levegő-víz típusú. Ami azt jelenti, hogy a környezet, a levegő hőtartalmát használja fel. De hogy ez hogyan lehetséges? Elsőre talán furcsának is hangozhat, de valójában ha egy picit megértjük, hogy mi az a hőszivattyús fűtés, akkor máris logikusnak tűnik.

A környezet levegőjét használja tehát egy rendszer, van egy munkaközeg, amit villamos energia segítségével sűrít össze a rendszer, így az gáz halmazállapotúvá és igen meleggé válik. Ezt a meleget leadja a gáz, ami aztán újra folyékony halmazállapotú lesz és kitágul. A klímagáz ilyen állapotában mindig hidegebb a levegőnél még a leghidegebb téli napokon és és valójában így működik a rendszer.

Persze ez igen leegyszerűsített változata, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy maga a rendszer igen környezetbarát és igen jó hatásfokkal működtethető. Amikor mi kerestünk fűtési rendszert az otthonunkba, akkor egyértelmű volt, hogy a hőszivattyú lesz a megoldás. Már csak azért is, mert szerettünk volna hűteni is nyáron és a hőszivattyú erre is tökéletesen alkalmas. Az elv nyáron is ugyanaz, csak fordítva.

A hőszivattyú szerintem egy nagyon környezetbarát megoldás. Nem igényel karbantartást, legalábbis sokkal kevesebbet az egyéb rendszereknél, nem kell azzal sem foglalkoznunk, hogy honnan lesz tüzelőnk. Napjainkban igen nagy válságban van a világ energiaipara, legalábbis folyamatosan erről szólnak a hírek. És ki tudja, hogy mit hoz a jövő. Szerintem ezért is érdemes az embernek valamiképp az önellátásra, önfenntartásra törekednie, és erre kiváló megoldás a hőszivattyú. A környezet energiája ugyanis mindig rendelkezésre áll és használható fűtésre és hűtésre is. Ha pedig mindezt napelemmel kombináljuk, akkor valóban sokat tettünk a környezetünkért és azért, hogy minimális legyen a rezsink.