Rendszeres karbantartással megelőzhető a dugulás

Kiszámoltad már, hogy heti szinten mennyi időt töltesz takarítással, rendrakással, főzéssel, házimunkával? Én egyik nap annyira besokalltam a rendetlenségtől, hogy összevesztem a férjemmel. Fejéhez vágtam, hogy sosem segít, mindent nekem kell csinálni és a többi női frázist, amivel alaposan meg is sértettem. Nem teljesen igaz, amit mondtam neki, mert ő igenis foglalkozik a háztartással, de a napi szintű munkák helyett ő inkább a rendszeres karbantartást végzi.

A vihar lecsendesedése után leültem, átgondoltam egy átlagos hetemet és összeírtam, milyen típusú házimunkákat heti szinten, illetve ezekkel kb. mennyi időt töltök:

  • Mosogatás: napi 15 perc, 105 perc/hét
  • Főzés: átlagosan napi 40 perc, 280 perc/hét
  • Fürdőszoba takarítás: 2*30 perc, 60 perc/hét
  • Portalanítás: 2*15 perc, 30 perc/hét
  • Porszívózás: 4*15 perc, 60 perc/hét
  • Seprés / felmosás: 7* 15 perc, 105 perc/ hét
  • Mosógép ki-be pakolás: 5* 10 perc, 50 perc/ hét
  • Teregetés: 5*15 perc, 75 perc/hét

Ezek a főbb feladatok és átlagos teendők, nem számoltam ide a kertet, a rendkívüli házimunkát és a rendszeres karbantartást. Összeadva ez hetente átlagosan 765 perc házimunka, ami 12,75 óra, a 7 napomból fél nap csak ezzel telik el, a hetemnek 13,17 %-át a házimunka teszi ki. Megtartottam ezt a kis esettanulmányt magamnak, hogy majd egy következő vitánál lobogtathassam drága uramnak az én kis házi statisztikámat.

Egyik héten kellemetlen jelenséget tapasztalta, mosogatás közben a mosogatóvíz nem ment le a lefolyóba, a zsíros, ételmaradékos víz ott úszott a tányérok között. Rögtön kiáltottam is férjemnek, mert ez az ő reszortja, én nem tudok hatékonyan pumpálni. Férjem hozta is a wc pumpát és a duguláselhárító löttyöt. Kérdőre vontam őt, hogy lehet az, hogy már megint ilyen problémánk van, miközben 2 hete is pont ez történt és ő váltig állította, hogy akkor rendesen végigcsinálta a duguláselhárító procedúrát. A férjem szerint én vagyok a hibás, mert nem jól mosogatok, nem tisztítom le az edényekről rendesen a maradékot, emellett beleöntöm a kávézaccot a lefolyóba.

Mondanom sem kell, vita kerekedett ebből megint, ekkor éreztem, hogy elő kell húznom a saját kis statisztikámat a zsebemből, de ez sem hatotta meg, végül arra jutottunk, hogy a családi béke megőrzése érdekében kihívunk egy szakembert, aki remélhetőleg segít megoldani hosszabb távon a problémát. A duguláselhárítás árak dinamikusan változnak a probléma súlyosságának fényében, ezért olyan szakembert kerestünk, aki telefonos egyeztetés során tudott mondani egy -tól -ig árat.

Szerencsénkre a szakember pár órán belül kiérkezett hozzánk és megvizsgálta a mosogató lefolyóját. Kiderült, hogy a duguláselhárító lötty segített ugyan valamelyest kitisztítani a csövet, de a nagyobb lerakódásokkal ez sem tudott megbirkózni. Ha nem hívtuk ki volna a vízszerelőt, akkor valószínűleg 1-2 hetente felmerült volna ugyanez a probléma és akkor tényleg annyi lett volna a családi békének. A lefolyócsövet szét kellett szerelni és alaposan ki kellett tisztítani, iszonyatos szagok terjengtek a konyhában, nagyon szégyelltem magam. A vízszerelő munka közben tanácsokkal látott el engem, hogy mit szabad és mit nem szabad a lefolyóba önteni, például határozottan megtiltott a kávézaccot. A közhiedelmekkel ellentétben a zacc nem tisztítja a csövet, hanem a zsírcseppekkel házasságra lépve csodálatos dugót képez a lefolyóban. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy egy ilyen dugulás csomó időnkbe és pénzbe kerül, ezért praktikusabbnak tartja, ha rendszeresen karban tartjuk a csöveket, akkor is öntünk lefolyótisztítót a csőbe, ha éppen nem jelentkezik probléma. Nagy szeretettel ajánlotta nekünk a csőgörény használatát is. Nem terveztem kisállatot tartani, de egye fene 😀

Férjemmel megállapodtunk, hogy elássuk a csatabárdot és felosztjuk magunk között a ház körüli teendőket. Ő segít nekem port törölni, porszívózni és néha napján elindítja a mosógépet is, én pedig relaxálok és figyelmeztetem őt a rendszeres karbantartás időpontjaira. Ezt nevezem én együttműködésnek!