Az illóolajok tették igazán otthonossá az új lakásomat

Elköltöztem otthonról, a szüleimtől, mert már ideje volt önállósodnom és a saját lábamra állnom. Ez szerintem mindenkinek az életében egy nap lépés, egy fordulópont, amikor már rájön, hogy nem gyerek többé és meg kell tanulnia ellátnia magát. Természetesen ettől még nem szakadt meg a kapcsolatom a szüleimmel, sőt, többet beszélek velük, mint eddig. Vagy ők hívnak fel engem, hogy mi újság, vagy én telefonálok nekik, hogy milyen izzót vegyek a lámpába és hogyan kell paprikáscsirkét főzni. A lakás kiválasztásában is rengeteget segítettek a szüleim, az ő tapasztalatuk segítségével nagyon jó döntést sikerült hoznom az ingatlanvásárlás közben. Mivel egy bútorozatlan kis lakást vettem, rám várt a feladat, hogy teljesen a nulláról berendezzem álmaim otthonát.

Kezdődött a tervezgetés, inspirálódás, rendszeresen megfordultam lakberendezési áruházakban. Sikerült nagyon ízlésesen és a helyet szuperül kihasználva berendezni az egész lakást, de valami még hiányzott belőle, mert amikor este leültem a kanapéra, nem töltött el olyan érzés, hogy otthon vagyok. Anyukám javasolta az illatgyertyákat, mert azok nagyon hangulatossá teszik az egész lakást, viszont én nem vagyok oda túlzottan a beltéri tűzgyújtásért. De alternatívaként rábukkantam az illóolajokra, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy ki kell próbálnom egyet. Még egy szuper aroma diffúzort is vettem az első üveg illóolajomhoz, hogy teljes legyen az élmény és az egész szobát betöltse a kellemes illat.

Egyre jobban belemerültem az illóolajokba, már nem csak illatosításra használtam őket, hanem elkezdtem kipróbálni sebgyógyításra, hajápolásra, relaxációhoz és arctisztításra is őket. A teafa illóolaj (https://www.humanityaruhaz.hu/termek/teafa_100_tisztasagu_termeszetes_illoolaj.html) vált be a legjobban, mint bőrtisztító olaj, csodákat művelt a pattanásos arcbőrömmel. Utána olvastam, hogy akne és pattanás ellen és a kezelésükre jó választás a teafa illóolaj, mert nem csak tisztítja a bőrt, de nyugtatja is azt, úgyhogy eltűnteti a pattanásokat és simává varázsolja a bőrt. A teafa illóolajat vízgőz desztilláció segítségével állítják elő az ausztrál teafa leveleiből és mivel 100%-os tisztaságú, nem tartalmaz semmilyen hozzáadott színezéket, mesterséges anyagot, tartósítószert. Fontos az illóolajoknál az előállítás módja, mert csak akkor lesz megfelelő minőségű egy illóolaj, ha valóban csak a növény vagy virág párlatát tartalmazza és semmi mást.

Már a népi gyógyászat is használta a teafa illóolajat, innen ismerjük például a fertőtlenítő és antibakteriális hatását, ami kifejezetten hasznos a pattanások ellen, a sebgyógyító és gombaölő hatását, de gyulladáscsökkentő és köptető is. Éppen ezért az arcüregnek kiváló terápia lehet megfázás vagy arcüreggyulladás esetén, ha majdnem forrásban lévő vízbe néhány csepp illóolajat csepegtetünk és az edény fölé hajolva belélegezzük a vízgőzt. Érdemes kis sátrat készíteni, hogy egy törülközőt terítünk a vállunkra és az arcunk elé is, így még hatékonyabb lesz a kezelés, mert bent marad a vízgőz a törülköző alatt. Köptető, vírusölő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően néhány ilyen alkalom után rendbe teszi a teafa illóolaj a légutakat és az arcüreget is.