Nem mindig otthon a legjobb, a Csallóköz például elég szép

Nagyon szeretek otthon lenni, imádom a saját kis lakásomat, az otthonomat, de néha szeretek kimozdulni és új vagy éppen ismerős tájakat felfedezni. Idén nyáron egy viszonylag nagy útnak fogok neki, fel szeretném fedezni a Csallóköz rejtelmeit.

A Csallóköz 1918-ig Magyarország részét képezte, most viszont a Kisalföld Szlovák részén helyezkedik el. Tulajdonképpen ez egy folyami sziget, a Duna, Kis-Duna és Vág-Duna határolja. A Csallóköz
Pozsonytól egészen Komáromig tart.

csallóköz
csallóköz

A cultractive.eu oldalon találtam ezt a túrát, ami 3 napot ölel át, és összesen 53 km hosszú utat jelent. Még sosem sétáltam ennyit, de úgy gondolom, hogy az elmúlt, bezártsággal telt év után ez az 53 km nem is olyan nagy vállalás.

A cultractive.eu oldal szervezésében pedig még jól is érezhetem magamat. Itt ugyanis egy zarándok úton lehet végig menni velük Bacsfa és Máriavölgy között, Pozsonyt is érintve. Közben a Csallóköz egyik legnagyobb nevezetességét a Ferences rendi templomot is meg lehet nézni.

Soknak hangzik ez az 53 km, és főleg a 3 nap intenzív séta. De pont nemrég hallottam egy riportot egy nővel, aki épp a Mária Út közép európai szakaszát igyekezett akkor teljesíteni. Persze sok nehézséggel küzdött meg az út során, de azt mondta, hogy a sok séta felfrissítette szellemileg és úgy érzem, hogy most nekem is erre van szükségem a bezártság után.

A cultractive.eu oldal rendszeresen szervez túrákat, több ajánlójuk is van, amelyekben szuper túraútvonalakat, az azokon található nevezetességeket mutatják be. Maga az oldal nagyszerű, ha valaki ötleteket szeretne gyűjteni a túrázással kapcsolatban, ha úti célokat keres, de szerintem akkor is nagyon jó, ha előre megszervezett túrán szeretne részt venni.

Nem kell mindig ismerősökkel menni, ezek a szervezett túrák nagyszerűek arra, hogy az ember barátokat találjon. De ha ismerőseinkkel, barátainkkal vagy a családdal szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, akkor is biztos, hogy találunk megfelelő útvonalat a cultractive.eu oldal ajánlatai között.

Nekem mindig nagy vágyam volt eljutni a Csallóközbe, mert a nagymamám innen származott, de sosem volt alkalmam meglátogatni a térséget.

Ezért nagyon megörültem, mikor megláttam, hogy ezen az oldalon nem csak ajánlások, hanem szervezett túrák is vannak.

Persze van túra kereső, ajánló, túra tervező is, és részletesen rá lehet keresni egyes térségek látnivalóira is. Nekem mégis ez a Csallóközi hosszabb túra tetszett nem a legjobban.

Ez a túra azért is jó, mert ugyan elég nagy a táv, de nem vészes a terep, hiszen nincs nagy szintkülönbség, a szakasz egy része falvakat is érint, ahol meg lehet pihenni, fel lehet frissülni, de van olyan szakasza is az útnak, ahol az ember a természetben halad és megcsodálhatja az Öreg-Duna élővilágát is.

A túratervezetben egyébként több látnivaló is szerepel, az első nap a somorjai gótikus templom és római templom esik útba, másnap a már említett Ferences rend temploma és a hozzá tartozó kolostor tekinthető meg. Ez azért is érdekes hely, mert itt koronázták meg I. Ferdinánd Habsburg királyt. A harmadik napon pedig a Máriavölgyben levő Lourdes-i barlangot és a benne levő Bernadett szobrot lehet megnézni.

Kicsit hosszú a túra, de nagyon sok a látnivaló, és mivel nekem a családom innen származik, úgy döntöttem, hogy idén nyáron vezetéssel, vagy anélkül, de végig fogok menni ezen az úton.

Szerintem nagyon jó, hogy ez az oldal ennyire részletesen leírja, merre kell haladni, hogy miket lehet megnézni az úton, és hogy melyik napra pontosan mennyi ajánlott, hogy ne legyen túlzsúfolt sem.

Itt le lehet tölteni a térképet, az útvonalat, így nem nekem kellett megtervezni az egész kirándulást.

Szuper oldal, nagyon sok hasznos dolog van rajta. Alig várom, hogy végre nekivágjak és megtegyem ezt az 53 km-es távot!