Régi parasztlakásból modern családi ház

Mindenki egyik legnagyobb titkos vágya az, hogy egy soha nem ismert rokona valamilyen mesés hagyatékot hagyjon rá, ami teljesen váratlanul érkezik az életébe, és minden problémáját megvalósítja.

Na, ez nálam majdnem megvalósult, de mint kiderült, azért nekem is kellett egy kicsit dolgoznom, mielőtt élvezhettem a gyümölcsét.

Az én történetem ott kezdődik, hogy keresztapám, akivel még kisbaba koromban találkoztam utoljára, mivel nagyon távol, a világ végén élt, rám hagyta a régi parasztházát, amiben utolsó napjait is töltötte.

Hirtelen magamtól nem is tudtam, hogy mihez kezdjek ezzel a hagyatékkal, hisz egy nagyon régi épület volt, cserépkályhával, gáz vagy elektromos hálózat nélkül.

Csak a nyűg a nyakamon, gondoltam én, de a barátaim meggyőztek, hogyha egy jó felújító társaságot találok, akkor a végén akár egy kellemes családi házam is lehet, amit ki tudok adni.

Így aztán belekezdtem abba, hogy embereket keresek, akik segíteni tudnak a felújításban.

Építkezőket, tervezőket hamar találtam, de a legnagyobb kihívás az elejétől fogva az elektromos tervek kivitelezése volt.

Mivel a ház nagyon régen épült, még a villamos hálózathoz se csatlakozott, és egyáltalán nem volt úgy tervezve, hogy lehessen a falban vezetékeket elhelyezni, konnektorokat kivezetni, vagy bármilyen módon elektromosságot generálni.

Ezért igazi kihívást jelent azt, hogy hogyan alakít ki az ember egy elektromos hálózatot úgy, hogy az minél gazdaságosabb legyen, és minél kevésbé tegye tönkre a ház eredeti állapotát.

Végül itt találtam meg azt a szakembert, akire rá mertem bízni ezt a feladatot, mert úgy gondoltam, hogy referenciáinál fogva eléggé alkalmas erre.

Elég sokat találkoztam is vele személyesen, és a házunkhoz is elutazott, nem csak a tervrajzokat nézte meg, ami nagyon szimpatikus volt.

Személyesen megmutogathattam neki, hogy mit hova akarok, hol akarok csatlakozókat, hova akarom elhelyezni a nagyobb konyhai eszközöket, amiknek kell majd az elektromos ellátás, ezért mindenképpen szerepelniük kell a terven, és így tényleg éreztem, hogy a legjobb, legpontosabb, személyre szabott tervek készültek el.

Végül a ház tökéletes nyaraló funkciót is el tudott látni, és nem csak mi, hanem rokonaink és vendégeink is meglelték benne az örömüket.

Ebben nagy része volt annak, hogy az elektromos hálózatra soha semmi panasz nem érkezett, mindenhez volt elég csatlakozó, és minden terhelést elbírt.

A jövőben még azt is tervezem, hogy milyen jó ötlet lenne napelemessé tenni a házat, azzal kiegészíteni, hogy egy kicsit a zöld energiára is figyeljünk.

Ez olcsóbb is lenne, meg közelebb is állna a ház eredeti, régies formájához.

Szerencsére az elektromos tervezőm ehhez is ért, és már eleve úgy készítettük el első körben a terveket, hogy később bővíthető legyen napelemmel, és akár teljesen függetlenné tehető legyen a központi áramellátástól.

A jövőbeli elektromos beruházásokra úgy, hogy ilyen jó szakemberrel tudok együtt dolgozni, aki mindenre előre gondolt, már nem is aggodalommal, hanem várakozással gondolok.