Az otthonom, az ajakápolóm, a szüleim és persze a Balaton, amitől teljes az én életem

Most elmesélem nektek, hogy számomra mi az otthon. Egy vízparti terület, tele gyönyörű tájakkal, hegyekkel, finom gasztronómiai étkekkel és tele lehetőségekkel. Nos, ez Magyarország területén található és azt mondják, hogy az országnak nincs tengere. De én ezt cáfolom, mert miénk az egyedi és utánozhatatlan magyar tenger, ami az otthonom. És nem, nem vagyok hal, csak Tihanyban élek, a vízparton, a víz közvetlen közelében és amikor csak tehetem, akkor minden időmet a vízen vagy a vízben töltöm, főleg nyáron, amikor több lehetőségem van rá. Most már kitaláljátok, hogy miről beszélek? Igen a Balatonról és a Balaton régióról, ami számos látnivalót rejt az ide látogató emberek és az itt lakó emberek számára egyaránt.

Ezen régió tájai, a Dunántúl i- dombságból, Alpokaljából, Dunántúl i- középhegységből, és az Alföldből tevődnek össze. A Balatonnak 600 négyzetkilométer a felülete, 77 km a hossza és az átlag vízmélysége pedig 3 méter. Egyébként egy sekély tónak számít, elárulom, hogy pont a Tihanyi – félsziget mellett található a legmélyebb pontja. Az uralkodó szélirány inkább észak és észak – nyugati és ebből következik az, hogy a Bakonyon keresztül haladó szél az erdő által megtisztul, rekreációs hatásai vannak. A szél áramlása okozza, hogy a hordalék a tó déli területén halmozódik fel, így ott sokkalta sekélyebb a víz, az északi részén pedig hirtelen mélyül. A Pannon táj látványa jótékony hatással van az ide érkezők pihenésének segítésére. A halállomány jelentős gasztronómiai, illetve szórakozási lehetőség, ami főként a horgászatban és híres horgászversenyekben merülnek ki. Az északi  területen vízi sportok kedvelői számos szolgáltatást igénybe vehetnek, de az egész  Balaton régióban rendszeresen megrendezett egyéb sport események is nagy számban jelen vannak,mint a bicikli körút. Híres a kék szalag vitorlás verseny, amit én személyesen egyébként nem kedvelek annyira, ugyanis én is vitorlázok, de most nem fejtem ki, hogy ennek mi az oka. Sok még a  kiránduló programhajó és az egyik legnépszerűbb nyári program pedig a Balaton átúszás. A Kis – Balaton főként a Zala hordalékait raktározza, mely a mocsárvilág kialakulását tette lehetővé, amit a Rámsági egyezménnyel védelem alá is vettek. Hazánk egyik nemzeti parkja is itt található, a Balaton – felvidéki Nemzeti Park.  Itt található még ebben a régióban a Keszthelyi – hegység, a Tapolcai medence, a Balaton – felvidék, Káli medence és természetesen, kihagyhatatlan a sorból a Tihanyi félsziget.  A Tihanyi – félsziget az ország első tájvédelmi körzete volt, erőteljes mediterrán jelleget mutat, továbbá évente itt rendezik meg a híres tihanyi  levendula fesztivált. A Balaton környékén jelentős a gyógyvizek jelenléte, úgy mint például a Hévízi – gyógytó,, itt van gyógyiszap,egyedülálló vízösszetétel, ízületekre jótékony enyhén radioaktív víz, természetes módon 3 naponta lecserélődik a vize, Zalakaros, Balatonfüred  itt van egy szívszanatórium, a szén – dioxid tartalom a vízben keringési problémák gyógyítására kiváló, Kehidakustány, Siófok. Számos ásványvíz készletünk is innen származik, úgy mint a Kékkúti Theodora, a Fonyódi víz, vagy pedig a Füredi víz.

De számomra még valami idekapcsolódik és ez a dolog nem  más, mint a családom, akik mindig meg tudnak valamivel lepni, vagy meggyógyítani, ha éppen szükségem van rá. Például az egyik vitorlás versenyem előtt nagyon ki voltak száradva az ajkaim és a szüleim adtak nekem egy ajakápolót, ami már egy használat után hatott és egészségesebbé varázsolta a kisebesedett számat. Nagyon fontos a megfelelő ápolás és védelem, hiszen a vízen még nagyobb a szél és ennek hatására a száj nagyon hamar ki tud cserepesedni, ami nagyon kellemetlen érzést nyújt és fáj is. És, ha már úgymond otthon van az ember, akkor érezze is jól magát. Elolvastam azért a felhasználási feltételeket, de már évek óta ezt használom és csak jót tudok mondani róla. Nagyon jól kenhető. Van, hogy egy ideig, egy huzamosabb ideig rendszeresen használom, hogy nagyon éppen egy verseny előtt cserepesedjen ki a szám. Ápolom az ajkaimat, mert ez nagyon fontos, az ember hajlamos megfeledkezni róla.  Hálás vagyok a szüleimnek, hogy behozták az életembe ezt a kis aprócska terméket, ezt az ajakápolót, mert mindig segít, és számíthatok rá én is meg a szám is.

Szóval az otthonom lehetne bárhol, nem kell, hogy a Balatonon legyen, felőlem a hegyekben, vagy túl a  tengeren, egy jégtenger kellős közepén, vagy akár egy másik bolygón, a szüleim nélkül mit sem érne meg a családom, barátaim, szeretteim nélkül meg az ilyen jó termékek, mint az ajakápolóm nélkül, hiszen ezek az igazán értékes dolgok az életben és hasznosak.