Foghíjas otthoni incidens

Kétgyerekes anyukaként elég sokat tudok az otthoni balesetekről. A legutóbbi szerencsétlenség azonban mégsem velük esett meg, hanem a férjemmel, Levivel, bár a gyerekek sem voltak vétlenek az ügyben. A dolog nagyjából úgy zajlott, mint a filmeken, tudom, mivel végignéztem.

De kezdem inkább az elejéről. Pár hete hétvégén, mikor Levi nem volt otthon, a gyerekek a kertben játszottak. Lilla mindenáron gereblyézni szeretett volna, valamiért zavarták a lehullott falevelek. Addig győzködött, míg végül rábíztam a nagy gereblyét, de persze a lelkére kötöttem, hogy óvatosan használja, nehogy véletlenül kárt tegyen a testvérében, vagy a kutyában. Szerencsére Lilla megfogadta a tanácsom, így minden rendben ment. Persze a gereblyét kint hagyta, ahogyan kiesett a kezéből, én pedig megfeledkeztem róla.

Mikor Balázs másnap hazaért, kiment a sufniba valamiért, ami a kert végében található. Illetve csak ki akart menni. Úgy félúton járhatott, mikor rálépett a gereblyére, és a nyele fölcsapódott, egyenesen Balázs arcába. A konyhaablakból láttam az egészet. Balázs egy óriásit üvöltött, aztán hanyatt vágódott, én pedig kirohantam hozzá. A szeme könnybe lábadt, az orra már földagadt, és mikor kinyitotta a száját, az egyik metszőfoga nem volt a helyén. Gyorsan felsegítettem, és bementünk, aztán ki akartam hívni az ügyeletes orvost, de Levente leállított, azt mondta nincs rá szüksége, inkább nézzek utána a fog implantátum áraknak a neten, mert szüksége lesz egyre. Azért, mielőtt ezt megtettem volna, elláttam a sebeit.

Aztán, mikor lenyugodtak a kedélyek, Levi pedig egy kupac jéggel a fején feküdt és filmezett, gyorsan bepötyögtem a keresőbe, hogy fog implantátum árak. Szinte rögtön találtam is egy honlapot, ahol minden konkrétan fel volt tüntetve. Ez elég nagy segítség volt, mert Levente szeret mindent előre tudni, én viszont utálok telefonálni. A legtöbb fogorvosnál pedig még nem vettem észre, hogy a neten is ilyen egyenesen feltüntette volna az árakat. Ettől a gesztustól nyomban rokonszenvezni kezdtem a fogászattal. Gyorsan elmondtam Leventének az infókat, ő pedig úgy tervezte, másnap be is megy időpontot kérni. Azért nem telefonon kért, mert híresen bizalmatlan; azt mondta, és mondja is sokszor, hogy a mai világban mit sem ér a szó, csak a személyes tapasztalat a megbízható forrás, és még az is lehet félrevezető.

Szóval másnap Levente bement a fogászatra időpontot kérni. Nem nagyon akart dolgozni egy elöl hiányzó foggal, üzletkötő lévén valószínűleg visszaesett volna a megkötött üzletek száma az előző időszakhoz képest. Már föl is hívta a főnökét, hogy szóljon neki, egy pár napra betegszabit venni ki, de egy kicsit ferdített, azt mondta, hogy megbotlott és elesett, azt úgy látszik nem akarta bevallani, hogy valójában lecsapta egy gereblye.

A fogászaton kapott időpontot még aznapra, így a konzultáció folyamán konkrétan kiderült, mennyi is az annyi, vagyis a fog implantátum ára. Mikor hazaért, elégedett volt, pedig ez nála igen ritka. Azt mondta, nagyon alaposan megvizsgálták, kikérdezték, minden igényét figyelembe vették. Örültem, hogy pozitív tapasztalatai voltak a fogászattal kapcsolatban. Persze nem hagyta hiányosan a fogsorát, berakatott egy ideiglenes pótlást, az arca így is szét volt verve, azt mondta, így is elég rosszul néz ki, nem akarja a gyerekeket riogatni. És amúgy is két hét alatt készül el az implantátum, addig nem akart páratlan metszőfoggal élni. Most várjuk, hogy megérkezzen a pótlás, Levi pár napja ment vissza dolgozni. Úgy tervezi, hogy nemsokára most már tényleg készen lesz, és akkor berakják. Kicsit félek, hogy fog viselkedni a beültetés után, biztosan lesznek fájdalmai. Előre kell készülnöm majd mindenféle pépes ételekkel, de megmondom Levinek, hogy kérdezze meg a fogászt, mi ilyenkor az ajánlott koszt, és akkor olyanokat készítek otthon.

Persze a baleset óta nem győzöm hangsúlyozni a gyerekeknek az otthoni rend fontosságát, külön odafigyelek, hogy minden játék után pakoljanak el, kint is, bent is. Persze nem haragudtunk rájuk egy percig sem, de épp itt volt az ideje egy kis önállóságra nevelésnek.

Remélem Levinek minden rendben lesz a pótlásával. És azt is, hogy mire én kerülök sorra a foghíjasok listáján, az olyan sokára lesz, hogy addigra azért csökkennek majd kicsit a fog implantátum árak.